Mazda, Honda и Nissan режат производството на автомобили заради…

Mazda Motor ще спре производството на 7 и 8 февруари в два от заводите си в Япония: в Хирошима и Хофу. Това съобщиха от пресслужбата на компанията на 4 февруари. Причината изобщо не е в липсата на електронни компоненти, както може да се предположи, а в необичайно студеното време в източната част на Северна Америка.

Ниските температури ще попречат на ритмичното доставяне на резервни части от САЩ до Япония, така че конвейерът ще трябва да спре за два дни. Също така, изданието Nikker Asia на 4 февруари съобщи за намаляване на производството в японските заводи на Honda Motor и Nissan Motor през февруари.

Honda ще намали производството с 10% от планираното ниво – до 60 000 автомобила на месец. Спирането се дължи на забавяне на доставката на компоненти от Югоизточна Азия заради декемврийското наводнение в Малайзия.

Honda стана първият японски автомобилен производител, който обяви въздействието на този инцидент върху производството си на автомобили, но според анализаторите и други компании може да последват примера ѝ.

Nissan пък също заяви, че ще намали производството през февруари с 10 000 автомобила, което е с 4% по-малко от първоначалния план на компанията. Японците, които са част от Алианса с Renault и Mitsubishi не уточняват защо ще намалят производството.