Mercedes представи бъдещето на спортните си електромобили

Концепцията Mercedes-AMG Vision AMG представя виждането на динамичното подразделение на германския автомобилен производител за скорошното бъдеще и намеква за задаващ се високодинамичен електромобил. Дебютът на уникалната спортна машина към момента се фокусира върху екстериорния дизайн, като от компанията загатват и за задвижващите технологии.

„С този проект представяме първи поглед върху това, как ще извършим прехода на ДНК-то на AMG в изцяло електрическото бъдеще, което за нас започва през 2025 година“, заявява Главният изпълнителен директор на Mercedes-AMG GmbH Филип Шиймер. Това е малко двусмислено изказване, но пък може да е индикация кога можем да видим производствена версия на Vison AMG.

Vision AMG е изграден на специална архитектура, наречена AMG.EA, а компанията е разработила задвижващата техника от нулата. Мощността идва от нов тип електродвигатели с аксиален поток от дъщерното дружество на Mercedes YASA. Няма подробности за мощността, но автомобилният производител твърди, че тези устройства произвеждат „значително повече мощност от конвенционалните електрически двигатели“.

Отпред концепцията има нов поглед върху решетката Panamericana с вертикални ламели, макар реални отвори да липсват, тъй като електромобилите не се нуждаят от такива. Пролуките са заменени от светлинни ленти, осветено е и полето около решетката. Фаровете се отличават с три елемента, които са във формата на емблематичното звездно лого на Mercedes-Benz. Вътрешните светлини допълват масивната диодна лента пред капака.

Стръмно наклонена А-колона се влива в покрив, който се стеснява надолу във форма на сълза. Рамките на прозорците, както и самите прозорци, са в същия сребрист цвят, наречен от производителя Alubeam Silver, като останалата част от каросерията. Тънки издатини, в които явно има вградени камери, служат за странични огледала на спортната машина.

Късата задна част разполага с активен спойлер. Осветлението на върха му обгръща купето, минавайки чак до задните колела. В средата на задната част са разположени по три стоп светлини от всяка страна, а триизмерният им дизайн напомня за ауспухови накрайници. Под тях пък е разположен черен дифузьор от карбон.

Vision AMG разполага с някои дизайнерски заемки от болида на производителя за Формула 1. Такива, например, са зелените акценти по страничните прагове и дифузьора, подобни на тези в състезателния модел. И двете коли имат мотива със звезда на Mercedes, украсяващ и задната част на каросерията. Към момента, от компанията не представят изображения или информация за салона на прототипа.