Mercedes ще запази бензиновия V8 след 2030 година

Преди малко повече от година Mercedes разкри плановете си да премине към изцяло електрическо бъдеще до края на десетилетието. На по-късен етап от компанията допълниха, че това ще се случи само ако условията на пазара го позволяват и то само в някои региони. Сега германците се връщат още една стъпка „назад“ и заявиха, че ще запазят бензиновите осмаци, ако има достатъчно търсене за тях.

В интервю пред австралийското издание CarSales, директорът на отдела за разработки заяви, че осемцилиндровите двигатели могат да останат. Той уточни, че голяма част от бъдещето зависи от регулациите за вредни емисии. Ако от компанията успеят да се справят с тях и покрият изискванията, няма нужда да бъдат „пенсионирани“ V8 или по-малките редови шестаци.

„В крайна сметка трябва да изпълним цялостната ни стратегия за CO2 и ние имаме ясен път към нея: да бъде CO2 неутрални в края на 30-те години, до 2039 г. А от 2030 г. просто искаме да бъдем чисто електрически. Но ако все още има търсене от клиенти за бензинови V8 в някои региони и това все още е част от нашето предлагане, защо да го спрем?“