Mercedes AMG GT Black Series е най-бързата кола за сигурност във Formula 1

Mercedes показа колите с които ще се включи в сезон 2022 на Formula 1, но освен болидите на пистата, германската компания ще вземе ролята на кола за сигурност и медицинска кола. Заедно с Aston Martin Vantage и DBX за които ви разказахме по-рано, обслужващите лица на пистата ще могат да разчитат и на AMG GT Black Series за безопасност, както и на AMG GT 63 S 4MATIC+ за медицинския екип.

И двата автомобила са оцветени в червен цвят с бели акценти. Вместо традиционните светлини на покрива при колите за сигурност, от екипа на AMG са заложили на вградени в интериора оранжеви светлини, както и подобни в задния спойлер. По този начин не се нарушава аеродинамиката на колата, както и визията.

В интериора промените са минимални, тъй като колата пристига с така наречения Track Package от завода, който добавя предпазна клетка и изключително леки спортни седалки. Добавени са шестточкови колани, специални поставки за бутилки за вода, както и два таблета, свързани с камерите на колите и камерите около пистата.

Под капака на купето работи 4.0-литров бензинов осмак със 730 конски сили и 800 нютон метра, който предава въртящият момент единствено към задните гуми. Двигателят работи заедно с автоматична трансмисия със седем предавки и позволява ускорение от 0 до 100км/ч в рамките на 3.2 секунди. Максималната скорост е 325км/ч.

Медицинският автомобил AMG GT 63S 4MATIC+ заменя комбито C63 AMG и също разчита на 4.0-литров осмак, но с по-скромните 639 конски сили. Трансмисията тук е с 9 скорости и въпреки по-големите си размери, колата също може да се похвали с ускорение до 100км/ч в рамките на 3.2 секунди и максимална скорост от 315км/ч.

Оригиналните седалки са заменени от четири спортни „корита“ с подходящите колани, а между тях е инсталирана и клетка за безопасност. Поставена е също така и необходимата техника за медицинския екип.