Mercedes EQS SUV вече се продава и у нас

През април тази година Mercedes добави още един електрически модел в своята гама, базиран на флагмана EQS. Новият EQS SUV, както подсказва и името му е кросоувър с повишена проходимост, до близо 600 километра пробег и мощност от 544 конски сили при най-наточената версия 580 4MATIC. Кросоувърът е построен на модулната платформа EVA2 и предлага още повече пространство от EQS и още повече лукс. Кросоувърът вече е наличен в конфигуратора на марката за България от където стават ясни и цените на двете версии, които се предлагат към момента.

Базов EQS SUV 450 4MATIC струва точно 243 300 лева, като в тази цена получавате два електромотора, осигуряващи мощност от 360 конски сили и максимален въртящ момент от 800 нютон метра, които се предават към четирите колела. Батерия с капацитет от 108.4кВч и пробег от 588 километра с едно зареждане. Серийното оборудване включва Digital Light фарове с проекционна функция, амбиентно осветление, 20-цолови джанти, различни програми за шофиране, автоматичен климатроник, електрически предни и задни седалки, въздушно окачване, MBUX система, различни системи за безопасност и други.

По-мощната версия EQS 580 4MATIC също се задвижва от два електромотора със системна мощност от 544 конски сили и максимален въртящ момент от 858 нютон метра. Батерията и пробегът, които от Mercedes обещават са идентични с тези на по-слабата версия, но тук получавате и ускорение от 0 до 100км/ч в рамките на 4.6 секунди. Разбира се, тези цени са базови и бързо могат да нараснат с над 50 хиляди лева, ако се постараете да отбележите всички опции в конфигуратора.