Mini връща на мода „ръчките“ със специален Cooper

Само до преди 15-тина години, автоматичните трансмисии бяха мудни, без особено усещане за водача и много по-рядко предпочитан избор за тези, които искат да усещат емоцията от шофирането. Сега, годината вече е 2023-та, а автоматичните трансмисии често са по-бързи от реакциите на повечето хора и осигуряват по-бързо шофиране, както на писта, така и в ежедневен аспект.

Въпреки това, обаче, механичната трансмисия все още е тема, която не трябва да бъде напълно забравена и доказателство за това е последният проект на Mini, който се базира върху най-мощния Cooper JCW, именно с класически скоростен лост и три педала. Специалната серия носи името 1to6 и ще бъде направена в 999 броя, които ще бъдат продавани в целия свят от месец септември.

Официалният дебют на специалното Mini ще се състои този уикенд по време на 24-часова надпревара на Нюрбургринг, където зрителите ще могат да се запознаят отблизо с модела. Отличителни за него са черният цвят със сива лента по капака, тавана и задния капак, както и надписът one of 999 на таблото и шибедаха. Емблеми по колонките, воланът и седалките също са налични, за да се отличи още повече колата.

Под капака няма промени и там работи 2.0-литров бензинов двигател с мощност от 231 конски сили и максимален въртящ момент от 320 нютон метра. Той позволява ускорение на хечбека от 0 до 100 км/ч в рамките на 6.3 секунди и максимална скорост от 246 км/ч.