Mini се сбогува с един от моделите си

Mini Clubman така и не успя да се наложи на пазара и логично британската компания ще се раздели с него. Това става ясно от думите на Стефани Вурст пред TopGear, където тя разкри, че практичния модел скоро ще бъде мъртъв. За момента компанията не планира да представи негов заместник, след като съвсем скоро видяхме изцяло електрическото бъдеще на марката в лицето на новия Countryman и класическия Cooper.

„Не бих казал, че мястото е запълнено, но няма да имаме Clubman“, казва Вурст пред изданието. „Aceman е по-малка концепция, но мисля, че пространството с пет врати, ако не и с шест, е добре запълнено от Countryman и Aceman. Ако погледнете данните за продажбите в световен мащаб, Countryman удвоява тези на Clubman. Обичам Clubman, в момента карам Clubman. Но като концепция за голям автомобил решихме да изберем новия Countryman“.

Clubman се появява на пазара през 2007 г. като модерен наследник на British Leyland Mini Clubman, произвеждан между 1969 и 1980 г. Второто модерно поколение на модела се появи през 2015 г., а последните бройки се очаква да бъдат произведени през следващите месеци. Що се отнася до обновената гама на Mini, тя ще се състои от нов член – малкия кросоувър Aceman, докато новият Countryman ще действа като косвен заместител на Clubman.