Nissan приключи с двигателите с вътрешно горене в Европа

Nissan е първият голям японски автомобилен производител, който напълно се отказва от разработването на нови двигатели с вътрешно горене за глобалните пазари и ще съсредоточи усилията си върху стратегия за развитие на електрически превозни средства.

Информацията е на японското издание Nikkei, което е сред най-надеждните в автомобилната индустрия. Според неговите източници, Nissan ще продължи да работи над бензинови мотори, които обаче ще бъдат предназначени единствено за пазар в САЩ.

Твърди се, че компанията е спряла разработката на нови двигатели с вътрешно горене за Европа, тъй като новият екологичен стандарт Евро-7, който ще влезе в сила след две години е твърде голяма предизвикателство. В Nissan са пресметнали, че новите правила ще увеличат драстично разходите за научноизследователска и развойна дейност и са решили да се откажат от предлагането на ново поколение конвенционални двигатели на Стария континент.

Вместо това, автомобилният производител ще актуализира и подобри сегашната си гама от задвижващи агрегати, като ще насочи основното си внимание към хибридните модели. Източниците на Nikkei твърдят, че промяната няма да доведе до затваряне на заводи и закриване на работни места.

Всички тези промени ще позволят на японската компания да спести около 4,3 млрд долара годишно. Голяма част от тези средства ще бъдат насочени към разработването на нови електрически задвижвания и превозни средства.