Nissan спира поръчките за X-Trail и за най-евтиния си електромобил

Продължителният недостиг на полупроводници продължава да засяга автомобилната индустрия, принуждавайки производителите да затварят фабрики и да ограничават продажбите. През лятото Toyota трябваше да спре да приема заявки за новите Land Cruiser и Lexus LX , въпреки бурното търсене: опашката за SUV се простира почти пет години. Подобни решения трябваше да бъдат взети от Mercedes-Benz и Ford, а сега и Nissan обяви, че спира поръчките за два от моделите си.

Nissan обяви принудително спиране на приема на поръчки за два модела – електрическата кола Sakura и новото поколение кросоувър X-Trail. Това съобщава японският вестник „Йомиури“. Според нея производителят е трябвало да предприеме такава стъпка поради продължаващи проблеми с наличието на микроелектроника, което е довело до увеличаване на времето за доставка на автомобилите. Колко дълго ще продължи паузата в продажбите все още не е известно.

Електрическата кола Nissan Sakura беше представена през май тази година. Моделът е разработен съвместно с Mitsubishi, които пускат своя „близнак“ eK Cross EV на същата чисто електрическа платформа. Sakura се задвижва от електрически мотор с мощност 64 конски сили, а батерия от 20 киловатчаса осигурява само 180 километра пробег. Производителят обаче залага на други предимства – бързо зареждане и ниска цена, която започва от 2 399 100 йени (малко над 16 000 евро). Новият X-Trail пък се появи в Япония в края на юли 2022 г.: тоест беше достъпен за поръчка малко повече от три месеца.

Previous post Ето какво предстои във Формула 1 до края на сезона
Next post Volkswagen показа специална Jetta с 350 коня