Nissan Z е на път да бие всички рекорди по чакане от клиенти

Nissan е изправен пред сериозен проблем при производството на спортния автомобил Z. Според Driver Web, това е свързано с автоматизирания процес на боядисване на каросерията, който се използва в завода на марката в Точиги (Япония). Конкретна причина не се посочва, но се твърди, че това значително забавя производството както на Nissan Z, така и на електрическия кросоувър Araya, който се сглобява на същия конвейер.

Официалното обяснение от Nissan е недостигът на полупроводници, който пречи на нормалното производство след пандемията. Проблемът с боята вече засегна продажбите на Nissan Z. Така от януари до май 2023 г. в Япония са регистрирани 435 спортни автомобила, а през май само 67. В САЩ Nissan успя да достави 466 бройки от Z през първото тримесечие на тази година.

За сравнение, за същия период Toyota изпрати в САЩ 871 бройки на GR Supra, която струва повече. Към момента Nissan има над 5000 неизпълнени поръчки за спортното купе, като производството на тези автомобили ще отнеме повече от 5 години, което си е рекорд в индустрията.

Заводът в Точиги работи с автоматизирана система за контрол на боята. Качеството се следи от 11 робота, способни да откриват прах до 0,3 милиметра, като това трябва да предотврати дори най-малките дефекти. Системата обаче е сравнително нова и следователно не са изключени дефекти и свързаните с тях забавяния.

Nissan планира да увеличи натоварването на фабриката с производството на Z Nismo – топ-версия на модела, която ще бъде представена официално през лятото.