Opel пуска спортна Astra GSi на ток

Новото 6-то поколение Astra се продава в Европа от ноември миналата година. Проблеми с веригата за доставки обаче засегнаха сериозно продажбите на модела. Въпреки това през следващата година семейството трябва да бъде попълнено с електрическа версия, на базата на която, според слуховете, ще бъде разработен т.нар. „хотхеч“.

Astra EV се разработва върху платформата EMP2 V3 на Stellantis Corporation , която може да служи като основа за превозни средства и с двигатели с вътрешно горене, и с електрически системи за задвижване. Засега подробностите за електрическата спортна Astra са оскъдни, но дизайнерският шеф на Vauxhall Марк Адамс наскоро намекна в интервю за TopGear, че Opel е в добра позиция да създаде такъв модел:

„Да, работим върху това и ще продължим да се движим в тази посока. Наточена Astra означава за нас преди всичко легендарната Astra OPC“ Според непотвърдени официално данни обаче производителят едва ли ще стигне с този нов модел до висотите на OPC. По-скоро чакаме нещо като Astra GSi, но в електрически вариант.

Очевидно електрическият хотхеч Astra ще стане пряк конкурент на Volkswagen ID.3 GTX , който ще получи мощност от по-големите ID.4 и ID.5. Тоест приблизително 299 конски сили и 460 Нм въртящ момент ще бъдат на разположение на наточеното VW. Това позволява достигане на 100 км/ч от място за по-малко от 6 секунди.

Следователно Opel ще трябва да инсталира двигател с мощност от най-малко 300 конски сили в предстоящата наточена електрическа Astra, като в идеалния случай ще е необходимо мощността да достигне 350 к.с.