Peugeot и Citroen ще спасяват дизеловото гориво

Групата Stellantis обяви, че финализира изпитанията на ново „електронно“ гориво, като то трябва да е готово в следващите няколко седмици. Компанията започна да го тества преди няколко месеца върху дизелови и бензинови двигатели с екологичен стандарт „Евро-6“, проверявайки емисиите на отработени газове, способността за стартиране при различни температури, мощността, надеждността на компонентите, взаимодействието със смазочни материали и филтри, както и с горивната система.

Това е важно изследване за групата, която има за цел да анализира дали двигателите, които в момента са на пътя, някога ще бъдат готови да работят с лабораторно отгледано гориво, като не забравя ангажимента си да продава само електрически автомобили до края на десетилетието.

Според представители на Алианса „електронното“ гориво ще се превърне в ключова част от инструментите, които могат да се използват за намаляване на емисиите на въглероден диоксид през следващите години. Той ще бъде използван още в близко бъдеще за „захранване“ на съществуващи бензинови и дизелови двигатели с вътрешно горене.

Компанията не навлиза в подробности какви типове двигатели тества, но може да се предположи, че те включват бензиновия Fire на FCA и бензиновия PureTech на PSA, както и няколко дизелови агрегата.

Ако двигателите преминат тестовете, те могат да бъдат официално одобрени за бъдещо използване на гориво, удължавайки живота на автомобилите, които в момента са на пътя. Това ще бъдат, според компанията, приблизително 28 милиона автомобила от групата.

„Ние удвояваме усилията за борба с глобалното затопляне, като тестваме въглеродно неутрални горива като допълнително решение към нашия холистичен подход към декарбонизацията . Нашата стратегия за електрификация напредва стабилно и динамично. В същото време ние също трябва да намерим интелигентни алтернативи за управление на емисиите на CO2 за съществуващите 1.3 милиарда дизелови коли “, каза председателят на Stellantis Карлос Тавареш.

Previous post Volkswagen се отказва от сензорните екрани, връщат класическите бутони
Next post Новото Renault Captur крие пременена „муцуна“