Peugeot 3008 и 5008 също минават на ток, и то с рекорден пробег

Peugeot проведе своя e-Lion ден в който шефовете на компанията разказаха малко повече за електрическото бъдеще на френската марка. Една от най-важните новини, която засяга настоящите и бъдещите клиенти на компанията е електрифицирането на всички модели до края на тази година и представянето на изцяло електрически техни версии до 2025 година.

В това число влизат и най-големите кросоувъри 3008 и 5008, които ще добавят “e-“ в името си. И двата модела ще бъдат първите за марката, които ще използват новата платформа на Stellantis – STLA Medium, която е разработена за премиум модели от C и D сегмента, разбирайте комбита, седани и SUV-та. Новата платформа може да побере батерии с капацитет между 87 и 104кВч, което на теория трябва да даде предостатъчно пробег на двата модела.

Според предварителни данни на Peugeot, e-3008 ще може да измине до 700 километра с едно зареждане, което поне към момента е рекордна стойност за французите. Очаква се зареждането да започва от 125kW достига до 330kW при подходяща станция. Очаква се по-малкият кросоувър да дебютира по-късно тази година, последван от e-5088 малко по-късно.