Peugeot 408: Креативност, дързост и динамика  за модерните хора

Peugeot 408: Креативност, дързост и динамика за модерните хора

С новия Peugeot 408, марката допълва своята гама в изключително стратегическия C сегмент. Френският лъв зае водеща позиция в този сегмент през последните няколко години с успеха на два SUV автомобила – 3008 и 5008, а също и с третото поколение 308 308 SW. 408 допълва портфолиото на марката и е разположен в горната част на C-сегмента.

Моделът дойде в и в България, а вносителите от София Франс Ауто го представиха пред медиите.

Имахме възможност и да тестваме автомобила в двамата му варианта от София до Казанлък и обратно, с бензинов двигател и хибрид. С него изминахме над 400 км по обикновен път и по магистрала. Дори за кратко стъпихме и на черен път. Така новият Френски лъв разкри истинските си качества. А те са доста. Смело можем да кажем, че 408 е едно от най-добрите попадения на марката на пазара.

Новият PEUGEOT 408 отразява ценностите на модерните хора: креативност, динамика, дързост. Те търсят новости и искат да допринесат за енергийния преход, без да се налага да жертват моментите си на удоволствие.

Това са млади хора, които ще използват автомобила си за лични и професионални цели, като задоволяват изобилието от потребности и желания – по-висок клас в C-сегмента с по-голяма и по-просторна кола, или силует, по-оригинален и иновативен от компактен SUV, или пък просто оценяват размера на голямата кола.

Фастбек дизайнът е впечатляващ и приема котешката стойка и осанка на всички автомобили PEUGEOT. Дизайнът и силуетът му е на хищник, готвещ се за скок гърбът е ниско, тялото – изпънато, леко надигнато над земята, готово за рязък старт.408 е напълно в съответствие с иновативната концепция за фастбек от най-високия клас на C-сегмента. Донякъде прилича на хечбек, на купе и дори на SUV. Също като Citroen CX5, за който писахме.

408 се отличава със специфична архитектура. Базиран на EMP2 (Efficient Modular Platform) автомобилът е с дълго междуосие от 2,787 м, осигуряващо щедро пространство на задната седалка. Общата му дължина е 4,69 м, а ширината му е 1,859 м със сгънати огледала. Следите са широки, с 1,599 м отпред и 1,604 м отзад, така че стои стабилно на пътя. Спортният профил личи от височината – само 1,48 м. Приликата със SUV е големият просвет от 18,8 см.

Дългият капак отпред е характерен за най-новите модели на PEUGEOT. Технологията Matrix LED, използвана за осветлението, прави възможно проектирането на ултра тънки фарове, като същевременно гарантира много високо ниво на осветеност. Хищническият вид се допълва с две ленти от светодиоди във формата на зъби, които се сливат с бронята. Решетката е характерна само за 408. Тя, заедно с емблемата прикрива радарите за системите за подпомагане на шофирането.

Профилът на 408 се характеризира с разделение между черни и боядисани части, предназначени да усъвършенстват силуета и да добавят динамика.

В задната част на покрива, която е аеродинамично чувствителна зона, въздушният поток е оптимизиран и направляван от две „котешки уши“ – два издадени елемента в края на багажника. Той е с впечатляващи размери – от 536 л, които се увеличават на 1611 л при сгънати задни седалки.

Както може да се предположи, новият PEUGEOT 408 той поставя нови стандарти по отношение на ергономичност, качество, практичност и технология с новата информационно-развлекателна система PEUGEOT i-Connect. Компактният волан е характеристика на PEUGEOT i-Cockpit, която подобрява шофирането, като предлага уникална пъргавина и прецизност на движението.

Конструкцията на таблото се основава на архитектура с високи вентилационни отвори. Това позволява централния 10-инчов сензорен екран, който е малко по-нисък от разположения непосредствено пред водача, да бъде максимално близо до ръката. Системата разполага с напълно конфигурируеми i-превключватели, които са подредени под централния екран и предоставят уникална естетика и ниво на технология в сегмента.

Този интериорен дизайн на PEUGEOT 408 е с идеята да балансира пространството между двамата пътници на предния ред и както повелява PEUGEOT i-Cockpit, да е верен на принципа на „ориентиран към водача” централен екран.

Централната конзола е умишлено отворена и към пътника. Всички динамични органи за управление на автомобила са групирани от страната на водача. Шофьорът може да избира между различните режими, предлагани от 8-степенната автоматична скоростна кутия EAT8 с едно докосване. Освен това има селектор за режим на шофиране – Електрически, Eco, Hybrid, Normal и Sport, в зависимост от двигателя.

Новият PEUGEOT 408 предлага свързано изживяване на много високо ниво. Новата информационно развлекателна система е ергономична и безпроблемна при ежедневна употреба. Функцията, свързваща смартфона с информационно-развлекателната система на автомобила е вече безжична и е възможно да свържете два телефона чрез Bluetooth едновременно.

PEUGEOT i-Connect Advanced осигурява най-доброто информационно-развлекателно изживяване. Мощната и ефективна навигационна система TomTom се актуализира безжично . Системата за гласово разпознаване „OK PEUGEOT“ подобрява безопасността и е лесна за използване.

Ефективността е в основата при разработването на новия 408. Особено внимание е обърнато на аеродинамиката. Броня, капак на багажника, дифузьори, линии на каросерията, огледала, под…

Всички части са оптимизирани от стилистите и аеродинамичните инженери.

Новият PEUGEOT 408 се предлага с два plug-in хибридни и един бензинов двигател. PLUG-IN HYBRID 225 e-EAT8 е със задвижване на 2 колела. Той е комбинация от 180 к.с. (132 kW) двигател PureTech и 81 kW електродвигател, съчетани с 8-степенна автоматична скоростна кутия e-EAT8. Другият PLUG-IN HYBRID 180 e-EAT8 е с комбинация от PureTech двигател със 150 к.с.(110kW) и 81kW електрически двигател, съчетан с 8-степенна автоматична скоростна кутия e-EAT8.

Литиево-йонната батерия и на двете plug-in хибридни версии има капацитет от 12,4 kWh и мощност от 102 kW. Предлагат се два вида бордови зарядни устройства: 3,7kW монофазно зарядно устройство като стандартно и опционално 7,4kW еднофазно зарядно устройство.

Времето за зареждане със 7,4kW зарядно (32 A) и с 7,4kW монофазно бордово зарядно устройство, отнема 1 час 40 минути. От усилен контакт (14 A) и с 3,7kW монофазно бордово зарядно устройство, времето е 3 ч. 55 мин. От стандартен контакт (8A) и с еднофазното бордово зарядно устройство (3,7kW) зареждането отнема приблизително 7 ч. 05 мин.

Предлага се и двигател с вътрешно горене: 1,2-литровият PureTech 3-цилиндров със 130 к.с. бензинов двигател, който отговаря на най-новите регулации за емисии на стандарта Евро 6.4, се комбинира с 8-степенна автоматична скоростна кутия EAT8 и система Start & Stop.

Всички двигатели на новия PEUGEOT 408 са оборудвани с 8-степенна автоматична скоростна кутия, гаранция за спокойствие и ефективност. В бъдеще ще бъде пуснат 100% електрически модел.

Новият PEUGEOT 408 има широка гама от последно поколение

асистиращи системи, захранвани от информация от 6 камери и 9 радара, правят шофирането, маневрирането и пътуването по-безопасно и по-плавно. Някои от тези системи са директно пренесени от по-високите сегменти като адаптивен круиз контрол с функция Stop and Go и настройка на разстоянието до предния автомобил, автоматично аварийно спиране с предупреждение за сблъсък: разпознава пешеходци и велосипедисти от 7 км/ч до 140 км/ч., активно предупреждение за напускане на лентата с корекция на волана, сигнал за внимание на водача и др.

Пакетът Drive Assist 2.0 е по-нататъшна стъпка към полуавтономно шофиране с две нови функции, налични при път с две ленти: Полуавтоматична смяна на лентата, която позволява на водача да изпреварва автомобила пред него и след това да се завърне обратно в своята лента при скорости от 70 км/ч до 180 км/ч., Препоръка за скорост, която предлага водачът да адаптира своята скорост (ускорение или забавяне) според знаците за ограничение на скоростта.

Стефан Илиев
Снимки Тони Тончев

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *