Renault представи Clio Rally3 със задвижване на всички колела

Renault представи Clio Rally3 със задвижване на всички колела

От 1990 г., когато започва историята на модела Renault Clio, компактният хечбек се произвежда изключително и само с предно задвижване. През 2023 г. френският автомобилен производител представи първото в историята Clio със задвижване на всички колела. То е изградено на базата на хечбека Renault Clio RS Line от пето поколение и се нарича Clio Rally3.

За проекта помагат и специалисти от спортното подразделение Alpine Racing. Очаква се дебютът на новото състезателно Clio да се състои през 2023 г. Основните възли и агрегати са от хечбека Renault Clio Rally4, но тук имаме задвижване към задната ос, което направи възможно създаването на нова 4х4 модификация, използвайки вече доказани в състезанията компоненти.

Clio Rally3 се задвижва от 1.3-литров 16-клапанов 4-цилиндров двигател TCe с турбокомпресор с директно впръскване с мощност и въртящ момент, увеличени до 260 к.с. и 415 Нм. Моторът е съчетан с 5-степенна секвенциална скоростна кутия Sadev, двудисков съединител Sachs и самоблокиращ се диференциал ZF.

Рали автомобилът има и телеметрична система Life Racing, регулируеми амортисьори BOS Suspension, спирачки PFC, хомологирани от FIA седалки Sabelt и многоточкови предпазни колани от същата марка.

Опитът и компютърните ресурси на екипа на BWT Alpine F1 са използвани и за разработването на задното крило Clio Rally3, което е просто на външен вид, но осигурява необходимото ниво на притискаща сила.

За допълнителен комфорт, хечбекът е оборудван с регулируем педал и регулируема кормилна колона, което позволява да се избере оптималната позиция на пилоти с различна височини. Очаква се хомологацията на новото Renault Clio Rally3 да приключи през април 2023 г., но поръчките за колата вече са отворени – цената на този рали хечбек започва от 122 000 евро.