Renault Espace се завръща вече като семеен кросоувър

Френският пионер в сегмента на минивановете от 1983 г. – Renault Espace, ще получи изцяло нов модел в шестото си поколение, който трябва да дебютира през пролетта на тази година. Автомобилният производител го описа като „удобен, иновативен и най-висок в гамата“, следващ стъпките на предишните поколения.

Новият Espace ще се откъсне от своите предшественици по отношение на стила на каросерията, превръщайки се в SUV, който е базиран на Renault Austral, съобщи Largus. Марката оповести официална информация и изображения, но няма снимки.

Първият Renault Espace стои в началото на сегмента на минивановете, но сега такива модели не се търсят. Семейният тип купувачи предпочитат кросоувъри и за 40-ата годишнина Renault реши да създаде напълно различен Espace на платформата CMF-CD, която се използва още за Austral, Nissan X-Trail и Mitsubishi Outlander.

Новият Espace всъщност ще бъде удължена версия на Austral. От изображенията се вижда, че двата модела имат еднакви светлини. Преди това новото Renault Espace беше видяно по време на тестове, като се различава от Austral само по дизайна на задната част.

Кросоувърът Espace ще бъде с около 20 см (4,7 м) по-дълъг от Austral, а междуосието ще бъде увеличено със 7 см (до 2,74 м). За разлика от Austral, който е само в петместна версия, Espace ще се предлага и в седемместна, като може да се инсталира трети ред седалки, които ще бъдат предназначени за деца.

Renault Espace 2023 ще бъде оборудван с 1,2-литров (130 к.с.) и 1,3-литрови (140 и 160 к.с.) бензинови двигатели, а флагманът ще е хибрид с мощност 200 к.с. и разход на гориво под 5 л на 100 км, твърдят от компанията. На купувачите ще се предлагат 6-степенна механична скоростна кутия и CVT, но задвижването ще бъде само предно.

Espace не е единственият миниван на френската марка, който ще се превърне в кросоувър. Същата съдба очаква и Renault Scenic. Моделът вероятно ще служи като заместител както на петото поколение Espace (2015-2022), така и на второто поколение Koleos (2016-2022).

По отношение на съперниците, новият Espace ще се конкурира с Skoda Kodiaq, VW Tiguan Allspace, Peugeot 5008 и Nissan X-Trail в D-SUV сегмента в Европа.