Rolls-Royce пенсионира най-успешния си кабриолет Dawn

Rolls-Royce обяви края на производството на модела Dawn – най-продавания кабриолет в историята на марката.

Предполага се, че електрическият Spectre, който ще се появи до края на тази година, ще има вариант с прибиращ се покрив и ще стане косвен заместител на двувратия автомобил. Rolls-Royce обяви предстоящото си сбогуване с друг модел с две врати, купето Wraith, през март тази година.

Поръчките за Dawn и Wraith бяха спрени през март 2022 г., но производството продължи, за да се задоволят натрупаните поръчки. Dawn се оказа най-продаваният кабриолет в историята на марката, но няма да получи пряк наследник. Поне засега.

Rolls-Royce възроди името Dawn за кабриолет през 2015 г. – почти 60 години след първия опит. Три години по-рано компанията пусна купе Wraith, но кабриолетът официално се счита за независим модел с оригинален дизайн – 80% от компонентите на каросерията му са собствени, а не заимствани от купето.

Това важи и за прибиращия се мек покрив, специално проектиран за Dawn. От компанията казват, че Dawn е най-тихият кабриолет в света, когато покривът е затворен и е сравним по акустичен комфорт с купе, благодарение на специална комбинация от материали, които осигуряват изключителна шумоизолация на платнения покрив. А също така и заради специалните грижи за въздушния поток и аеродинамиката, когато е открит.

Първоначално Dawn беше оборудван с 6,6-литров V12 двигател с мощност 563 к.с., а през 2017 г. се появи версията Black Badge с двигател, чиято мощност беше увеличена с 30 к.с.

Rolls-Royce продаде рекордните 6021 превозни средства през 2022 г., като Wraith и Dawn общо представляват само 10% от всички продажби. Колко са продадени Dawn, британците не уточняват. Купето Spectre ще получи двигатели с мощност 585 к.с. и 900 Нм и ще може да ускорява до 100 км/ч за 4,5 секунди, като доставките ще започнат в края на годината.