Skoda сменя радикално дизайна, ето как ще изглежда Elroq

Skoda подготвя за 2024 година електрически компактен SUV на име Elroq. Показваме ви как може да изглежда този основен модел за стратегията за електрификация на марката. Новият кросоувър на практика ще осигури прехода между днешния дизайн на Skoda и този на утрешния ден.

Skoda Elroq, чието име беше регистрирано от Skoda през 2021 г. и наскоро потвърдено от производителя, няма да бъде градска кола, а SUV. Този 100% електрически модел ще се позиционира като алтернатива с „нулеви емисии“ на Karoq, с който ще съжителства известно време, преди да го замени. Трябва да се каже, че последният постига най-добрите продажби на марката след Octavia и че се разпространява в около шестдесет страни, не всички от които се електрифицират с еднакво темпо. Следователно преходът ще бъде постепенен, включително по отношение на дизайна.

Elroq ще бъде базиран на модулната платформа MEB на Volkswagen Group, подобно на Enyaq. Това ще бъде първият от трите електрически модела, обявени от Skoda между 2024 и 2026 г., но също така и един от първите, които ще показват ревизираното лого и дизайн на чешкия производител. Стилът му ще бъде между този на Karoq и концептуалния Vision 7S, който показва какво ще представлява големия седемместен SUV, с който фирмата ще завърши своята визуална трансформация през 2026 г.

Elroq ще бъде оборудван с черен панел, съдържащ различни сензори вместо радиаторна решетка. Дневните светлини ще разширят този елемент, както при Karoq, но ще бъдат по-тънки, като тези на Kamiq. Основните проектори ще бъдат поставени отдолу. Предната страна ще показва малко по-меки ъгли от тази на Karoq, за да насърчи въздушния поток и по този начин да подобри автономния пробег на колата.

Инструментите на Skoda Elroq ще се променят радикално от тези на Karoq, тъй като ще се доближат до тези на Enyaq . Както на борда на други автомобили от MEB платформата и тук ще има малко цифрово табло, висок централен сензорен екран и няколко физически бутона.

С дължина от приблизително 4.40 м, Elroq ще се позиционира на пазара някъде между Peugeot e-2008 и Kia Niro EV. В рамките на електрическата гама на Skoda той ще направи връзката между градския модел, който ще замени Fabia през 2025 г. и Enyaq, който ще бъде обновен през същата година. Skoda Elroq се очаква да дебютира през октомври 2024 г.