Skoda съобщи за нов уникален електромобил

Последният електрически градски автомобил на Skoda – Citigo, беше версия на Volkswagen e-Up, като се отличаваше единствено по емблемата си. Сега чешката компания работи върху напълно нов модел на ток, който ще бъде изграден на намалената версия на платформата VW MEB, наречена MEB Entry, съобщава Autocar.

Този път обаче електромобилът на чешката компания ще бъде напълно различен от Volkswagen ID.2 и Cupra UrbanRebel, чиято поява на пазара е планирана за 2025 или 2026 г. Първият от тези двата модела ще представлява градски кросоувър, докато вторият ще прилича повече на хот-хеч. В Skoda искат да позиционират своя автомобил отделно, но засега не разкриват в кой сегмент ще попадне той.

„Нашите колеги от Volkswagen, Seat и Cupra се движат по-бързо в посока електрификация, докато ние се опитваме да балансираме. Съвсем скоро ще разкрием подробности за новия ни електромобил, но бъдете сигурни, че той ще се отличава от моделите на сестринските ни марки. Това ще бъде красива концепция, която идеално пасва на Skoda”, коментира главният изпълнителен директор на компанията Томас Шафер.

За разлика от използваната досега версия на платформата MEB, новата версия MEB Entry ще бъде със задвижване на предните колела, като все още не е ясно дали ще предлага възможност за добавяне на втори електромотор, благодарение на който по-мощните модификации ще получат система 4х4.

В момента Skoda разполага само с един изцяло електрически модел в гамата си. Това Enyaq iV, който вече се продава на някои пазари. Чехите се отказаха да правят своя версия на VW ID.3, като явно подхождат по различен начин към електрификацията.