Skoda ще се бори с Tesla с по-евтин Enyaq

Skoda върна в гамата си по-евтина версия на своя първи електрически кросоувър – Enyaq. Моделът който се появи при дебюта на модела, а по-късно бе спрян от производство носи означението 50 и ще се продава само на избрани пазари, заявиха от компанията. Целта на по-евтината версия е да се пребори с Tesla и тяхното постоянно намаляване на цените, като предложи алтернатива от познат производител на Model Y.

Моделът разполага с 52кВтч батерия, която е достатъчна за пробег от 366 километра в сравнение с 542 километра при версията с означение 80. От компанията разкриват, че колата ще се продава само на пазарите на които клиентите търсят такива автомобили и родната Чехия например, не е един от тях.

„Разбира се, това е в отговор на намаляването на цените на Tesla, но също така някои пазари ни помолиха да предложим по-евтин автомобил с по-малък пробег“, завиха от Skoda пред Automotive News Europe.

В Германия например, стартовата цена на по-евтиния модел започва от 40 хиляди евро срещу 48 900 евро за версията 80. От Skoda завиха, че пазарите, които не получават Enyaq 50 ще получат преференциални условия за лизинг на по-скъпите версии. През първите три месеца на годината от Tesla са продали около 66 хиляди Model Y, докато от Skoda са сключили близо 10 хиляди успешни сделки в Европа.