Skoda Superb и Volkswagen Passat стават почти близнаци

Skoda усилено тества новото поколение Superb, което ще бъде силно унифицирано със следващия Volkswagen Passat. Съдейки по свежи шпионски снимки, които бяха публикувани от Motor1.com, чешката марка в момента тества камуфлажен лифтбек, но въпросното тестово муле използва каросерията на автомобил от предишно поколение.

„Пълнежът“ на автомобила обаче еизцяло нов, като това не е първият път, когато Skoda използва тази техника. Следващият Superb ще бъде базиран на модулна платформа, която ще си споделя с новия Volkswagen Passat, а монтажът на двата модела ще бъде прехвърлен в съоръженията на завода в Братислава (Словакия).

Новият Superb ще се произвежда в два варианта – лифтбек и комби. Освен, че ще се правят на едно място, двата автомобила (Passat и Superb) ще станат още по-близки по характеристики и дори ще използват много еднави детайли. В момента Passat се сглобява в Германия, а Superb в Чехия.

Промените в дизайна на Superb ще имат еволюционен характер. По-рано стилистът на Skoda Пьотр Матушинец, който е специалист по екстериор, заяви, че Superb ще бъде запазен в същата дизайнерска концепция като настоящата Octavia.

Предполага се, че и двете модификации ще разполагат с бензинови и дизелови двигатели в комбинация с предно или задвижване на всички колела. Най-вероятно механичната скоростна кутия ще бъде изключена от списъка на наличните трансмисии за новия модел, тъй като версията с три педала не е популярна сред настоящите собственици на Superb.

Освен това и двeте версии могат да получат електрически силов тракт, но пак ще има опции с двигатели с вътрешно горене. Най-вероятно Superb и Passat също ще се предлагат като plug-in хибриди.

На европейския пазар Superb има по-малко конкуренти, тъй като основните съперници на D-класа, като Ford Mondeo, Citroen C5 и Opel Insignia, или вече са спрени, или ще напуснат конвейера в обозримо бъдеще.