Stellantis ще представи още шест модела на базата на новото C3

Новата платформа „Smart Car“, която е в основата на Citroen e-C3, ще послужи за основа на 7 нови серийни модела на марките в групата Stellantis като евтина алтернатива на 4-те съществуващи модулни архитектури STLA.

Това представлява малка разлика от предишната стратегия на компанията, която целеше всички бъдещи производствени модели на 14-те марки на групата да се движат върху една от архитектурите STLA Small, Medium, Large и Frame. Платформата „Smart Car“ изглежда е сходна по размери с малката STLA и изглежда е еволюция на широко използваната преди това архитектура CMP. Тя е проектирана с цел достъпна цена, фокусирана върху изцяло електрически модели, въпреки че е съвместима и с ДВГ.

Освен за Citroen e-C3, основата на „Smart Car“ ще бъде използвана от следващото поколение на кросоувъра Fiat Panda, който ще се появи в средата на 2024 г. Това бе почти потвърдено от Рено Турте, човекът, отговарящ за програмата за разработка на „Smart Car“, след по-ранните коментари на главния изпълнителен директор на Fiat, Оливие Франсоа, че следващата Panda ще затрудни живота на китайските конкуренти.

Турте разкри, че удтлжена версия на платформата ще бъде в основата на предстоящия 7-местен кросоувър на Citroen, за който бе съобщено вчера. Що се отнася до останалите 7 предстоящи модела, Турте заяви, че „поне още две марки от Stellantis“ освен Citroen ще използват платформата „Smart Car“, като намекна за Opel и Fiat.