Suzuki разкри плановете си за електрическо бъдеще с 5 нови модела

Suzuki заяви плановете си да електрифицира гамата си през 2030 година и разкри част от моделите, които ще видим тогава. Макар да виждаме само силуети, по-голямата част от автомобилите и кросоувърите са познати, макар някои все още да остават загадка. В Европа ще видим общо пет Suzuki-та на ток, докато в Индия и Япония ще има шест модела, част от които ще са идентични с тези в Европа.

В Европа плановете започват още през следващата година, като през 2030 година електрическите модели трябва да заемат 80% от цялата гама на компанията, докато хибридните се представят в останалите 20%. Всеки един от моделите ще има характерни LED светлини, които можем да видим на снимките, като от тях лесно можем да разпознаем електрическия вариант на Jimny.

Друг SUV, който ще се предлага в Европа под електрическа форма е представеният скоро в Индия – Fronx. Следващият модел също е кросоувър, като е силно вероятно това да е електрическата версия на Vitara, а заедно с него да видим и серийната версия на концепта eVX, който също дебютира съвсем скоро.

Suzuki иска да постигне въглероден неутралитет до 2050 г. в Япония и Европа и до 2070 г. в Индия, където EV преходът напредва много по-бавно. Горепосочените цели са не само за автомобилния сектор на Suzuki, но и за мотоциклети и лодки. Говорейки за двуколесни, компанията ще представи 8 нови напълно електрически мотоциклета до 2030 г., когато процентът на електрическите и горивните мотоциклети в световен мащаб ще бъде 25% и 75% съответно.