Tata показа електромобил от бъдещето

Tata показа електромобил от бъдещето

Tata Motors представи концептуалния модел Avinya, който трябва да ни даде представа за бъдещите електромобили на индийската марка. Именно на автомобила в превод от санскрит означава „иновация“.

Основната особеност на електромобили са много късите свесове, стъкленият покрив и отварящите се срещу посоката на движение задни врати. Освен това, експерименталният автомобил има тясна оптика със светодиоди в T-образна форма, които образуват фирменото лого. Традиционните външни огледала са заменени от компактни видеокамери, изображението от които се предава на монитори в салона.

Интериорът на Tata Avinya е в минималистичен стил. Например, в салона няма дисплей на мултимедийната система, като цялата информация се появява на малък цифров приборен панел, вграден във волана.

Технически детайла за колата липсват, като засега е известно само, че тя е оборудвана с блок акумулатори, позволяващи пробег с едно зареждане до 500 км. С помощта на специална система за зареждане на батериите могат да бъдат напълнени само за 30 минути.

Това е втората електрическата концепция на индийската марка, представена през последните месеци. Предишната беше прототип на кросоувър с името Curvv, който като габарити и пропорции напомня на Renault Arkana. В Tata се надяват, че до няколко години около 1/4 от моделната гама на марката ще се състои от електрически превозни средства.