Tata показа електромобил от бъдещето

Tata Motors представи концептуалния модел Avinya, който трябва да ни даде представа за бъдещите електромобили на индийската марка. Именно на автомобила в превод от санскрит означава „иновация“.

Основната особеност на електромобили са много късите свесове, стъкленият покрив и отварящите се срещу посоката на движение задни врати. Освен това, експерименталният автомобил има тясна оптика със светодиоди в T-образна форма, които образуват фирменото лого. Традиционните външни огледала са заменени от компактни видеокамери, изображението от които се предава на монитори в салона.

Интериорът на Tata Avinya е в минималистичен стил. Например, в салона няма дисплей на мултимедийната система, като цялата информация се появява на малък цифров приборен панел, вграден във волана.

Технически детайла за колата липсват, като засега е известно само, че тя е оборудвана с блок акумулатори, позволяващи пробег с едно зареждане до 500 км. С помощта на специална система за зареждане на батериите могат да бъдат напълнени само за 30 минути.

Това е втората електрическата концепция на индийската марка, представена през последните месеци. Предишната беше прототип на кросоувър с името Curvv, който като габарити и пропорции напомня на Renault Arkana. В Tata се надяват, че до няколко години около 1/4 от моделната гама на марката ще се състои от електрически превозни средства.