Tesla Model 3 е №1 по продажби в Европа за март

Пазарите на нови автомобили в цял свят продължават да страдат, като през март този в Европа отчита спад от 19% спрямо същия месец на 2021 г. Основните причина са кризата със суровините и войната в Украйна, но все пак има хора от автомобилните индустрия, които се оказват в печеливша позиция.

Един от тях е Илон Мъск, тъй като Tesla Model 3 е най-продаваният автомобил в Европа за март. От електрическия седан са реализирани 23 013 бройки, като това е 3% по-малко от същия месец на миналата година. В Tesla имат и още един повод за радост, тъй като на трета позиция се нарежда кросоувърът Model Y.

Данните на JATO Dynamics показват още няколко любопитни тенденции. Самият факт, че на първо място е седан, а не SUV, може да означава, че при прехода към електрификация видът на каросерията вероятно отива на заден план. Все пак, не се изключва възможността, Model Y през следващите месеци да изпревари Model 3.

Друга интересна подробност е, че само един модел от Топ 10 записва ръст на продажбите спрямо март 2021 г. Това е Dacia Sandero, който се приближава плътно до VW Golf, докато при останалите се отчита спад. При два от моделите той е с цели 36%.

Първото място на Tesla Model 3 и третото на Model Y показват възхода на електрическите превозни средства. Общите продажби на колите, задвижвани само на ток и на plug-in хибридите, превишава този на дизелите. Пазарният дял на PHEV и BEV се е увеличил от 10 на 22%, докато този на дизеловите автомобили намалява от 28 на 18%.

Подобно нещо се случи през август 2021 г., като до януари 2022 г. електромобилите и зареждащите се хибриди имаха предимство. За първите два месеца от годината дизелът беше преминат в контранастъпление и си върна второто място като пазарен дял, но сега вече отново е на трета позиция.