Toyota и Suzuki ще правят евтин кросоувър на ток с пробег 500 км

Японските производители Toyota и Suzuki обединяват усилията си, за да създадат евтин електрически кросоувър. Като размери той ще бъде сравним с Hyundai Creta и ще може да изминава до 500 км без презареждане, съобщава Autocar.

Ръководствата на двете компании са напълно наясно, че електрификация е неизбежна, но не всеки купувач може да си позволи скъпите (поне на този етап) автомобили на ток. За целта всяка от тези марки ще пусне на свой собствен кросоувър, който първоначално ще бъде насочен към пазара в Индия, но всъщност ще получи статута на глобален модел.

Кросоувърът Suzuki ще се продава като Maruti Suzuki YY8, докато името на неговото „братче“ от Toyota все още не е известно. Електромобилите ще бъдат построени на модулната платформа 27PL, която представлява вариант на архитектурата Toyota 40PL, проектирана специално за електрически превозни средства.

По предварителна информация, дължина на електромобила, чийто старт на серийното производство е планиран за 2024-2025 г., ще бъде около 4275 мм, широчината – 1880 мм, височината – 1640 мм, а междуосието – 2 700 мм.

Базовата версия ще бъде с предно предаване и ще може да развива 138 к.с., като ще получи батерия с капацитет 48 кВт/ч. Вариантът с два електромотора ще разполага със 170 к.с. и по-мощна батерия – 59 кВт/ч, която ще позволи пробег от 500 км с едно зареждане.

Цените на електрическите кросоувъри на Toyota и Suzuki ще стартират от 1,3 млн рупии за базовия вариант (около 30 000 лв), докато версията с два електромотора ще струва 1,5 млн рупии (34 000 лв).