Toyota направиха дръжките на вратите на колите като в операционна

Помните ли как в началото на пандемията внимателно дезинфекцирахме всичко, до което се докоснеха ръцете ни? Днес, голяма част от тази „нова култура“ се запази в живота ни и автомобилните компаниите не изостанаха по-назад, опитвайки се да приведат продуктите си в съответствие с новите житейски обстоятелства.

Благодарение на това получихме всякакви иновативни устройства, които трябваше да ни помогнат в борбата с бактериите и вирусите. То не бяха филтри за пречистване на въздуха в купето, специални отделения за маски и какво ли още не.

Последното интересно изобретение в тази насока е дело на японците от Toyota. Японската марка наскоро получи патент за една нова нейна идея, наречена „система за дезинфекция на дръжките на автомобилните врати“.

Вярно, тя подаде молба за този патент през юни 2020 година, когато все още се борихме с невидим враг и поради тази причина не е ясно дали иновативната технология ще влезе в серийно производство.

Сега обаче японците могат да я използват, а самата система включва специална дюза, свързана с дозатор за дезинфектант, който автоматично пръска почистващ препарат върху външната повърхност на дръжката на вратата при всяко отваряне е затваряне.

Японците твърдят, че технологията може да бъде подобрена. Например, вградени сензори, могат да кажат на системата кога да напръска дезинфектант отново, след като открият, че някой е докоснал дръжката.

Системата предвижда дори специален светлинен индикатор в купето на автомобила, който ще казва на водача, когато дозаторът трябва да се допълни. И въпреки че няма гаранция, че подобна концепция някога ще влезе в серийни модели, тя определено е интересна.

Previous post Наследникът на Insignia – голям SUV в стила на Citroen C5 X
Next post Матиас Екстрьом спечели Състезанието на шампионите в Швеция