Toyota представи новия Prius с промени във всички аспекти

Toyota представи петото поколение на един от най-мразените и едновременно най-обичаните си модели – Prius. Екологичният модел дебютира в Япония, а съвсем скоро се очаква да видим и глобалната версия на plug-in хибрида, която ще се продава в САЩ и Европа. Новият Prius е променен в абсолютно всички аспекти, включително дизайна, технологиите и мястото в интериора.

Обновеният модел разчита на второто поколение TNGA платформа на Toyota с „макферсон“ отпред и окачване с двойни накрайници в задната част. От Toyota казват, че по този начин са постигнали по-добър контрол над колата, както и по-добра стабилност при шофиране в права линия.

Задвижването в Япония е поверено на две конфигурации, първата комбинира 2.0-литров четирицилиндров двигател, електромотор и батерия, която доставя 220 конски сили. От Toyota казват, че тази конфигурация дава до 50% повече пробег само на ток, но без да споменават точни цифри. Вторият вариант комбинира 1.8-литров или 2.0-литров бензинов мотор с хибридната Toyota Series Parallel System, генерирайки 193 конски сили. Тук може да бъде поръчана и система за задвижване на четирите колела.

Новият дизайн е заимстван от електрическите модели на марката с тънки светлини в предната част и изваян профил. Задницата също залага на тънки LED ивици за стоповете, също със стилни елементи, част от които в пиано лак.

Интериорът също е подобен на този в електрическите модели на марката с малък изнесен дисплей пред водача и по-голям 12.3-инчов екран в средната част на таблото. Под него са изнесени бързи контроли за климатичната система, а под тях виждаме и сравнително стандартен превключвател за скоростите.

Новият Prius разполага и със соларна система за зареждане, която според Toyota може да добави до 1250 километра всяка година. Енергията се генерира, когато автомобилът е паркиран и може да бъде използвана за зареждане на батерията или за други функции на автомобила.