Toyota работи над Yaris GR с автоматична трансмисия

Toyota Yaris GR е описван като един от най-интересните автомобили за шофиране в своя клас от последното десетилетие и като такъв се предлага ексклузивно с механична трансмисия с шест предавки. Това, обаче, може да се промени съвсем скоро, тъй като информация от Car Watch сочи, че марката работи над автоматична трансмисия.

Към момента скоростната кутия е поставена в тестов автомобил, който съвсем скоро е участвал във вътрешнозаводско рали на компанията. Там колата е шофирана лично от вицепрезидента на борда на директорите на Toyota, който я описва като напълно различна. Той споменава, че инженерите са го накарали да тества кутията на нейния максимум, за да бъде сигурно, че ще издържи всичко на което бъде подложена.

Трансмисията е с осем предавки с хирдотрансформатор. Нейната цел е да осигури по-бърза смяна на предавките и макар заклетите фенове на „ръчката“ да са против нея, то тя най-вероятно ще има и своите фенове. Все още не е ясно кога точно кутията ще се появи при серийния модел, но не е изключено освен при Yaris GR, тя да се предлага и при по-наточената Corolla, отново с GR означение.