Toyota: Хибридите помагат повече на околната среда от електромобилите

Toyota предполага, че неговите хибридни превозни средства могат да помогнат повече за намаляване на вредните емисии от електрически превозни средства. Както е известно, компанията е най-големият производител на автомобили със смесено задвижване, но изостава от конкуренти при колите, задвижвани изцяло на ток.

Според ръководството на Toyota, пазарът все още не е готов да електрически превозни средства, въпреки огромния скок на интереса към тях. Затова и в японската компанията продължават да държат на мнението си, че трябва да предлагат множество опции за задвижване, оставяйки решението на клиентите си.

„Изчисленията на Toyota показват, че 300 000 продадени хибридни автомобила намаляват вредни емисии колкото и 90 000 електрически превозни средства“, коментира вицепрезидентът на австралийското подразделение на марката Шон Ханли, цитиран от изданието Electrek.

Топ-мениджърът допълни, че Toyota не се противопоставя на електрификацията, но въглеродната неутралност не бива да бъде разглеждана само от една страна – тази на електромобилите. В компанията са съгласни, че въглеродът е проблем и че трябва да се предприемат стъпки в тази посока, но това може да стане и по други начини, а не само със залагане на електрически превозни средства.

Наскоро Toyota пусна на пазара първия си изцяло електрически SUV. За съжаление обаче, bZ4X беше почти веднага изтеглен в сервизите заради производствен проблем, който може да причини падане на колелата по време на движение. Японците твърдят, че са разрешили проблема и bZ4X отново е на пазара, но не е ясно дали интересът към него ще се запази.