Toyota Corolla Cross взе най-доброто от хечбек и SUV

Увеличаващото се търсене на кросоувъри и SUV накара японците от Toyota да разширят спектъра си от модели с повишен просвет и проходимост. Най-новият модел на Toyota за европейския пазар се казва Corolla Cross и се отличава с практичността на просторен SUV с мощен и солиден дизайн, динамиката и ефективността на най-съвременните хибридни технологии, както и с множество иновативни системи и технологии за свързаност за безопасност.

С новата Toyota Corolla Cross едно модерно европейско семейство ще може да се наслади истински на предизвикателства от ежедневието и вълнуващите пътешествия през уикендите. Продажбите на модела се очаква да започнат през есента на 2022 година, пише „Монитор“.

Напълно новата Toyota Corolla Cross осигурява за първи път пространство на SUV в C-сегмента, допълвайки седана, хечбека и комбито Touring Sports, но и спектъра от кросоувъри на Toyota, която сега предлага най-широката гама на европейския пазар. Новата Corolla Cross използва най-новата архитектурна платформа GA-C на Toyota, която има принос за стилистиката, компановката и пътната динамика на автомобила.

Новата Toyota Corolla Cross е с дължина от 4460 мм, широчина от 1825 мм, височина от 1620 мм и има междуосие от 2640 мм. Тя се позиционира между C-HR и RAV4 в сърцевината на конкурентния европейски сегмент на компактни SUV. Дизайнът със солидно стилистично излъчване на мощност и издръжливост е специално насочен към европейския пазар. Новият модел предлага комфорт, практичност и гъвкавост, които са от съществена необходимост за активни семейства с малки деца.

Оборудването на новата Corolla Cross включва множество модерни технологични решения. Сред тях са интегрираният интерфейс човек-машина с най-новата мултимедийна технология, а специфичното за европейската версия арматурно табло включва изцяло нов 12,3-инчов дигитален кокпит за водача с възможност за индивидуално конфигуриране на показателите и 10,5-инчов централен сензорен дисплей на информационно-развлекателната система.

Дигиталният кокпит е най-големият в сегмента и предлага максимално пространство за съдържание, широка гъвкавост и възможности за индивидуализиране на показания като разход на гориво, работа на хибридната система и навигацията. Актуалният сензорен екран с висока резолюция на мултимедийната система и с по-бърз процесор предлага безжична свързаност с Apple CarPlay и кабелна с Android Auto, както и пакет Toyota Smart Connect.

Клиентите могат да изживеят удобството на навигация в облак, информация за събития на пътя, гласово управление и актуализации по въздуха. Гамата от услуги за свързаност от приложението My Toyota включват анализ на шофирането, локализиране на автомобила и други дистанционни функции като настройка за активиране на климатичната система и заключване на вратите.

Интериорът на Corolla Cross предлага отлична видимост, обширно пространство за всички пътници с изобилие от място над главите и за краката както отпред, така и отзад. Това се допълва от широко отварящите се задни врати и усещането за светлина и простор, благодарение на панорамния покрив. Багажното пространство от 487 литра комбинира лесен достъп с удобен товарен праг и широк заден отвор, създаващ лекота при качване на големи предмети като детски колички и велосипеди.

Новата Toyota Corolla Cross е оборудвана с новото пето поколение на самозарядната пълнохибридна системата с предно предаване FWD или интелигентно задвижване на четирите колела AWD-i, която осигурява по-висок въртящ момент и мощност, по-висока ефективност и още по-всеобхватно удоволствие от шофирането.

Новата литиево-йонна батерия е с 40% по-лека отпреди. Версията с предно предаване и хибридно задвижване комбинира 2,0-литров бензинов двигател с мощност от 197 к.с. и автоматична скоростна кутия CVT и ускорява от 0 до 100 км/ч за 8,1 секунди.

Моделът с двойно предаване AWD-i е оборудван с електромотор на задния мост, разполагащ с мощност от 41 к.с., който се активира автоматично и осигурява по-добро сцепление на по-хлъзгави настилки. Петото поколение на хибридна система е подобрено и по отношение на шофирането.

Системата предлага по-линейно развитие на мощността, с по-предвидими реакции и контрол при ускоряване, което е постигнато чрез подобряване на връзката между подаването на газ и реакцията на задвижването. Скоростта на колата има по-близко съответствие с оборотите на двигателя и осигурява по-интуитивно шофиране.

Новата Corolla Cross е оборудвана с последното поколение на пакета за безопасност на Toyota с нови системи за асистенция за активно шофиране и паркиране, които правят управлението по-лесно и безопасно, и защитават всички пътници в колата, както и другите участници в движението при различни ситуации.

За първи път системата за предотвратяване и подготовка при опасност от удар прилага забавяне при ниска скорост. Асистентът при опасност от навлизане в кръстовище разпознава наличието на насрещен трафик при завиване в кръстовище. Налични са система за аварийно спиране, система за следене на слепите зони, технология за безопасно напускане на пътя и система за автоматично превключване на дългите светлини.

Previous post BMW най-после може да представи М7
Next post А защо не заредим колата си безжично?