Toyota Motor създаде още една марка автомобили

Toyota Motor отдели името Crown в отделна марка, но към момента – само за китайския пазар. Както беше съобщено, новата марка ще бъде разработена в партньорство с FAW Group. Под нея на пазара ще излязат модели от средния ценови сегмент. По-специално семейството на Toyota Crown от 16-то поколение (S235), което включва седан, комби, спортен кросоувър и крос седан. Представянето на последния се състоя през юли тази година.

В каталога на новата марка ще присъстват още кросоувърът Toyota Crown Kluger в модификацията Highlander и миниванът Toyota Crown Vellfire във версия Alphard. И двата модела се произвеждат от 2021г. Производството на адаптираната за Китай версия на крос-седана Crown SportCross ще бъде установено в съоръженията на съвместното предприятие FAW-Toyota. На местния пазар първата кола от новата марка ще се предлага със силов тракт, който работи по схемата „паралелен хибрид“.

Предвиждат се две версии на агрегата – с 249 и 350 к.с. В първия случай силовият трaкт се състои от 2.5-литров бензинов „атмосферен двигател“, два електрически мотора и електромеханичен вариатор. Във втория – бензинов двигател с турбокомпресор с обем 2.4 литра, два електрически мотора и 6-степенна автоматична скоростна кутия. Ще бъде създадена и отделна мрежа от автосалони за продажба на колите от новата марка. До края на 2022 г. те ще бъдат 12, а след три години – 40 различни модела.