Toyota Yaris GR с брутална мощност от 741 конски сили

Toyota Yaris GR е един от най-интересните автомобили за любителите на „Група Б“ и WRC сериите, макар под капака си да крие „едва“ трицилиндров двигател.

Бензиновият 1.6 генерира 268 конски сили, които се предават към четирите колела, посредством класическа механична трансмисия с шест предавки. Колата е на пазара от около 2 години и вече има много доработени версии, но днес ще ви запознаем с една от тях, която се отличава с брутална мощност.

Наточената версия е споделена от Powertune Австралия, които са успели да изкарат 741 конски сили или точно 462 конски сили на 1000 кубика. Това е постигнато с оригиналните валове, бутала и биели,, но с помощта на нова турбина Garrett G30-770, нова гарнитура на главата и изпускателна система Akrapovic, заедно с нов интеркулер. За да работи всичко заедно е поставен и нов компютър дело на Motec.

Стандартната механична трансмисия е заменена от секвенциална скоростна кутия, която отново предава въртящия момент към четирите колела. Не се споменават никакви официални данни за ускорение или максимална скорост, но можем да предположим, че цифрите са доста сериозни с оглед на теглото от едва 1280 килограма.