Volkswagen изчерпа запасите си от електромобили

Volkswagen Group, вторият по големина производител на електрически автомобили в света, изпитва недостиг на превозни средства с батерии на европейския и американския пазар, установи Ройтерс.

Запасите на дилърите от електромобили се изчерпват, а доставката на нови е проблем, тъй като фабриките не работят на пълен капацитет поради липса на части. Това потвърди ръководителят на компанията Херберт Дис, който каза, че марката е разпродала всички електрически превозни средства в САЩ и Европа за тази година.

„Постоянните прекъсвания във веригата на доставки имаха отрицателно въздействие върху глобалното производство“, каза Херберт Дис пред репортери. „Това се отнася не само за Volkswagen ID.3 и ID.4, но и за електрическите превозни средства на Audi и Skoda, които са много търсени в Европа.“

Той припомни още, че Volkswagen Group е един от най-големите производители на електрически автомобили в света – само за последното тримесечие концернът е продал почти 100 000 такива коли. Продължаващите проблеми с транспортирането и доставката на компоненти са причина за произтичащия недостиг, каза Дис и подчерта, че европейците и американците, които поръчват кола сега, няма да я получат до следващата година.

В средата на март Volkswagen обяви принудително спиране на един от най-големите европейски заводи в Братислава поради събитията в Украйна : компанията не може да получава части от украинските доставчици. По-късно, поради същата причина, всички европейски фабрики на концерна спряха работа.

Що се отнася до заводите на концерна в Русия, то там не се внасят автомобили Volkswagen от началото на март и това важи за всички марки, собственост на концерна. Тези модели, чието производство е локализирано в Русия, все още се предлагат от дилърите, въпреки че фабриките в региона на Калуга и Нижни Новгород са временно затворени .

Ако в близко бъдеще е възможно да се решат проблемите с доставката на компоненти, тогава през лятото производството може да бъде възобновено, но според други източници времето на престой може да продължи поне до есента.

Previous post София „не диша“! Над 874 000 коли задръстват столицата
Next post Най-мощното, най-бързото и най-лекото BMW M4 пристига след две седмици