Volkswagen иска да купи автономния автомобил на Huawei

Volkswagen Group преговаря с Huawei за покупка на подразделението на китайския технологичен гигант, което разработва автономни превозни средства. Детайли за евентуалната сделка не се разкриват, но е известно, че тя е на стойност милиарди долари.

За преговорите съобщава германското издание Manager Magazin, според което в Huawei предпочитат да не разказват за своите разработки в областите на автономните транспортни средства, както правят някои други технологични компании и автомобилни производители. В същото време обаче китайците са си поставили за цел до 2025 г. да бъдат готови в автопилот от 5-о ниво (при него не се изисква намеса на човека).

Huawei вече успя да диферсифицира бизнеса си в САЩ, след като беше подложена на сериозни санкции от страна на администрацията на предишния президент Доналд Тръмп. През миналата година компанията представи първата в автомобилната индустрия автономна система от ниво 3.5.

На свой ред, VW Group също работи над технологии за безпилотно движение, като с помощта на компанията Argo Al вече внедрява системата LIDAR в бъдещите търговски превозни средства. Генералният директор на германския производител Херберт Дийс вече призна, че концернът се стреми към партньорства с външни компании, тъй като това ще помогне за развитието на технологията, която ще играе огромна роля в бъдеще.