Volkswagen представи мощен и ефективен електродвигател с 286 к.с.

Представители на концерна Volkswagen разкриха подробности за новото модулно електрическо задвижване с индекс APP550. Моторът е предназначен за задната ос на електрически автомобил и има максимална мощност от 210 кВт. (286 к.с.) и 550 Нм. В момента Cupra Born e-Boost (170 кВт/231 к.с., 310 Нм) е най-мощният автомобил със задвижване на 2 колела от моделите на Volkswagen Group, съобщи Сarscoops.

От компанията информират, че подобрената производителност се дължи на различни фактори, включително „преработен статор с по-голям ефективен брой намотки и по-голямо напречно сечение на проводника“. Инженерите също така използват по-силен магнит и са подсилили агрегата, за да „издържи на генерираните значителни въртящи моменти“.

Инженерите се фокусират не само върху производителността, но и върху ефективността. Като част от тези усилия те „оптимизират редица компоненти, включително системата за управление на топлината“. По-специално, електрическият мотор е оборудван с охладителна система, която е независима от електрическата маслена помпа.

Намотката на статора е с течно охлаждане, а оптималната температура на маслото е постигната чрез използване на една от охлаждащите вериги на електромобила, добавят от Volkswagen. По този начин германците разчитат не само на повишени динамични характеристики, но и на увеличаване на резерва на мощност.

Отбелязва се, че размерите на новото електрическо задвижване не се различават съществено от текущата версия. Производството на двигателя ще бъде в завода на Volkswagen Group в Касел (Германия). Очаква се APP550 да дебютира във флагманския седан ID.7, чиято премиера предстои.