Volkswagen пуска нова марка всъдеходи – Scout

Volkswagen обяви, че ще произвежда електрически джипове и пикапи под марката Scout. Името Scout е познато на българските купувачи от офроуд модификациите на модели Skoda, но в този случай говорим за възраждането на независимата автомобилна марка Scout, която съществува в САЩ до 1980 година.

Навремето тази марка произвеждаше сериозни всъдеходи, а сега новите Scout от Volkswagen ще бъдат техни наследници. Основните характеристики, които виждаме на скиците, напомнят на модела, произведен през 80-те години, което красноречиво говори за „расови“ всъдеходи, но на ток.

Очевидно германците са закупили правата върху марката от Navistar International (по-рано се наричаше International Harvester), която сега произвежда изключително и само камиони. За разработването и производството на всъдеходи и пикапи ще бъде създадена нова компания в Америка. Новата марка ще бъде независима, но в семейството на Volkswagen.

Новите модели на Scout ще се конкурират с електрическите пикапи Rivian R1T , Hummer EV и бъдещия Tesla Cybertruck . САЩ ще бъдат основният пазар за новите автомобили.

Слуховете, че Volkswagen разработва такива машини, се появиха преди четири години, така че проектът вече явно се развива с пълна скорост. Първите „живи“ прототипи на „скаутите“ трябва да се появят още през 2023 г., а началото на масовото производство е планирано за 2026 г. С новата марка Volkswagen планира да удвои пазарния си дял в САЩ до 10% до 2030 г.