Volkswagen разкри как ще направи ID.1 за под 20 000 евро

Volkswagen работи с пълна пара с разработването на електрически хечбек ID.1, чиято цена ще бъде под 20 000 евро. Той трябва да излезе на пазара през следващите 5 години, като ще покаже, че автомобилните компании могат да произвеждат достъпни коли на ток.

Новият електромобил ще бъде духовен наследник на градския e-Up, като ще предложи комбинация от компактни размери и основни технологии. Той ще бъде изграден на платформа, която ще се използва и за поне още два такива модела на „братските“ марки Cupra и Skoda. Бъдещият ID.1 ще се разположи под серийната версия на показания концептуален модел ID.2all, която VW ще предлага на стартова цена от 25 000 евро.

Според главния финансов директор на VW Group – Арно Антлиц, концернът вече може да си позволи да продава електромобил на подобна цена (25 000 евро), благодарение на появата на по-евтини материали за батерии, както и на опростени производствени методи.

„За момента сме уверени, че можем да постигнем тази ценова точка. Идват много иновации от техническа страна. Тази кола ще има първите собствени батерийни клетки от нашия завод във Валенсия. Освен това се забелязва и леко облекчение на разходите за суровини – цените на лития падат, на никела също. Вярвам, че първо ще успеем да постигнем цена от 25 000 евро, като при нея ще имаме приличен марж“, коментира Антлиц.

Финансовият директор на VW Group е убеден, че същото ще се случи, макар и на по-късен етап, с ID.1. Той не разкри други подробности за бъдещия най-евтин електромобил на концерна, но все пак посочи, че той ще има вътрешно пространство, подобно на това на VW Polo, а основна роля в разработката и развитието на нова платформа, на която ще бъде изграден, ще играе Skoda.