Volvo измисли нова уникална защита от крадци

Volvo патентова революционно устройство, което може да спре автокрадците, като добавя допълнително ниво на сигурност към дистанционното заключване и отключване на автомобила, съобщи CarBuzz. Патент на устройството е открит в Службата за патенти и търговски марки на САЩ.

Устройството ще помогне за намаляване на броя на дистанционните кражби на автомобили, като колите ще станат „по-добри“ в разпознаването на опитите за взлом. Често нападателите крадат коли, като прихващат сигнала или променят активирането на дистанционно или безключово влизане. Обикновено това се постига чрез блокиране на сигнала за заключване на колата или чрез клониране.

Експерти на Volvo планират да въведат многостепенна защита в новите автомобили, която може да включва акустичен предпазител в ключодържателя (или смартфон/смарт часовник в превозни средства с технология за телефон като ключ ).

Решението се основава на директна връзка между превозното средство и неговото устройство за достъп, както и оценка на времето и разстоянието въз основа на силата на сигнала на вторичните акустични сензори. Превозното средство ще извърши няколко проверки на паролата, преди да отключи или заключи ключалките.

Ако автомобилът открие, че Bluetooth и акустичните сигнали са на различни разстояния, тогава ще разбере, че е направен опит за хакване. В този случай достъпът до колата ще бъде блокиран.

Въпреки, че няма съмнение, че предприемчивите престъпници в крайна сметка ще намерят начини да заобиколят този допълнителен защитен слой, множеството изисквания за въвеждане и свързаната с времето информация ще направят получаването на достъп да автомобила много по-сложно, отколкото при традиционните системи за безключов достъп, допълва CarBuzz.