Volvo променя имената на своите модели

Volvo обяви, че отсега нататък напълно електрическите и plug-in хибридните модели на Volvo ще премахнат от имената си наставката „Recharge“, което е част от усилията за рационализиране, насочени към повишаване на яснотата за потребителите.

В резултат на това XC40 Recharge и C40 Recharge вече ще бъдат известни съответно като EX40 и EC40. Тези модели се присъединяват към съществуващата гама електрически автомобили на Volvo, която включва по-малкия кросоувър EX30, пълноразмерния SUV EX90 и ексклузивния за Китай миниван EM90. Едновременно с това plug-in хибридите като XC60 Recharge и S60 Recharge ще приемат суфикса „T6“ или „T8“, обозначаващ комбинираната им мощност. Тази номенклатура, използвана преди това за бензиновите модели, се променя, тъй като Volvo преминава към изцяло електрическа гама до 2030 г.

Във връзка с това Volvo подобрява характеристиките на новопреименуваните модели EX40 и EC40. Изборът на вариантите с два двигателя вече дава достъп до опционален софтуерен пакет Performance на избрани пазари, който добавя допълнителни 34 к.с. до общо 436 к.с. Този тласък улеснява „по-бързото ускорение“, въпреки че конкретните стойности все още не са оповестени. Клиентите могат да изберат подобрената производителност при закупуване на нов автомобил или за съществуващите собственици на 2024MY XC40 Recharge или C40.

Междувременно Volvo продължава да усъвършенства своите модели, оборудвани с двигатели с вътрешно горене. Моделите XC60 и XC90 се възползват от усъвършенствания мекохибриден задвижващ агрегат B5, което води до по-чиста работа. Сега XC60 изразходва приблизително четири процента по-малко гориво, със съответното намаляване на емисиите на CO2. По подобен начин XC90 постига приблизително двупроцентно подобрение на ефективността благодарение на подобренията в горивния цикъл на двигателя.

Въз основа на успеха на XC60 Black Edition, представен миналата година, Volvo разширява обхвата на тъмната тематика и за моделите XC40, EX40 и C40. Наречени триото Black Edition, тези автомобили се отличават с ексклузивни елементи като лъскави черни 20-инчови джанти, черна боя Onyx Black, емблеми с висок гланц и тъмен интериор.