Volvo ще има нов електрически кросоувър между XC60 и XC90

Volvo планира пускането на изцяло нов електрически кросоувър през 2025 година, твърди публикация на изданието Automotive News. Все още няма детайли за новата машина, но се очаква тя да се произвежда в завода на шведската компания в Южна Каролина, САЩ. Там ще се асемблират и още няколко електрически модела на марката, както и на дъщерната Polestar.

Публикацията се позовава на два източника, добре запознати с плановете на автомобилния производител, макар от Volvo за момента да са отказали да коментират бъдещите си продукти, след като са били потърсени от журналистите. Новият кросоувър, според източниците на AN е с производствен код V546 и би трябвало да е позициониран между XC60 и XC90 в гамата на компанията.

Бъдещият модел ще е конструиран на нова архитектура за електромобили, като ще разполага с доста напреднали системи за асистиране на водача. За пръв път става ясно, че Volvo работи по кросоувър, позициониран между средноразмерния и пълноразмерния си модели.

Досега имаше слухове, че шведската компания и Polestar работят по компактни електрически SUV-модели. Те ще бъдат позиционирани под XC60 и XC90. Що се отнася до по-големия електроSUV, той ще заеме дизайнерски решения от представения миналото лято концептуален кросоувър Volvo Concept Recharge (на снимките).

Volvo в момента са подели агресивен преход към електрифицирани автомобили, като кампанията се надява да продава единствени модели с батерии от 2030 година нататък. А до края на това десетилетие шведският производител има амбициите поне половината от продадените коли да са чисти електромобили, пише Аутомедиа. За целта трябва да бъдат лансирани нови модели, сред които и този, позициониран между XC60 и XC90. Последните, между другото, също ще имат изцяло електрически версии в новите си поколения.