Volvo EX90 дразни с „хлъзгав“ външен дизайн

Volvo ще представи електрическия SUV EX90 на 9 ноември. Автомобилният производител дразни с рендери на модела през последните няколко седмици, визуализирайки технологията и функциите, идващи с колата. Остава само малко повече от седмица до премиерата, а Volvo представи днес екстериорния дизайн и обясни някои от идеите зад стила на колата.

Автомобилният производител поставя ефективността на върха на списъка при проектирането на EX90, като се концентрира върху намаляването на съпротивлението на въздуха. Седемместният SUV ще има коефициент на въздушно съпротивление 0.29, което ще спомогне за максимизиране на обхвата на шофиране, който компанията все още не е посочила. Volvo постига ниския коефициент на въздушно съпротивление със заоблен дизайн на предния край и изравнени дръжки на вратите, които се виждат на тийзър изображенията в близък план.

Volvo също показа интегрираната в покрива LiDAR система, която компанията нарича дизайнерско предизвикателство. Тя се намира точно над предното стъкло в предната част на покрива. Автомобилният производител поставя системата възможно най-високо върху автомобила, за да може да „вижда“ възможно най-добре, оприличавайки монтираните на решетката системи с очи на височината на коленете.

Компанията казва, че LiDAR ще бъде крайъгълен камък на нейните системи за безопасност, тъй като работи за предлагане на възможности за автономно шофиране без намесата на водач. LiDAR може да засича пешеходци на разстояние до 250 метра и това е само една част от по-големите технологични способности на SUV-то.

EX90 ще има 16 ултразвукови сензора, осем камери и пет радара за наблюдение извън автомобила. Вътре компанията ще обучи камери и сензори не само действащи върху водача, но и върху пътниците. Компанията ще използва радар, за да открива спящи деца и домашни любимци, оставени в SUV-то, и ще предупреждава шофьорите, ако е необходимо.

Миналата седмица Volvo пусна тийзер на интериора на EX90 , подчертавайки арматурното табло и цифровите дисплеи, а днешният видео рендер рисува по-пълна картина на автомобила. Устойчивостта също ще бъде характеристика на модела, като колата съдържа много рециклирана пластмаса и материя на биологична основа. Ще го разгледаме напълно следващата седмица и тогава ще научим повече за настройката на задвижването.