VW отказа да открие кола с отвлечено бебе заради… 150 долара

Навигационни системи, свързани с интернет и вградени в превозни средства, могат да бъдат голяма помощ при намирането на автомобила в случай на кражба. Предлаганите от производителите абонаментни услуги обаче е твърде вероятно да направят точно обратното. Поне такъв е случаят с жена от Лейк Каунти (Илинойс) в САЩ, която станала жертва на обир, докато двегодишното й дете е било в колата.

След като получава сигнал произшествието, полиция иска да се възползва от функциите за свързаност на Volkswagen Atlas, принадлежащ на жертвата, като използва системата Volkswagen Car-Net. Това е услугата за проследяване на автомобила от приложение. Производителят обаче отказал, тъй като собственичката нямала абонамент за услугата.

„Докато издирваха превозното средство и детето, следователи от шерифската служба незабавно се свързаха с Volkswagen Car-Net, за да проследят превозното средство. За съжаление, се получи забавяне, тъй като Volkswagen Car-Net отказа да проследи автомобила, преди да получи плащане за повторно активиране на функция за проследяване в откраднатия Volkswagen“, обясниха от полицията.

Оказва се, че услугата е била активиране за пробен период, който е изтекъл. Затова и от Volkswagen са поискали 150 долара, за да я активират отново. Следователят е трябвало да намери кредитна карта и да се обади на представителя на марката, за да плати исканата сума. Едва тогава приложението е активирано и с помощта на GPS местоположението на автомобила е засечено.

Това обаче се оказало безполезно, тъй като малко преди Volkswagen да предостави информацията, колата е била открита с детето в нея. Майката, която е бременна в шестия месец, обаче е сериозно пострадала при нападението.

Случката предизвика сериозен отзвук в САЩ, което накара Volkswagen да се извини. От компанията обявиха, че имат процедура, при която се действа в подобна ситуация и тя е била прилагана успешно в предишния случаи с престъпления. Сега обаче това не е сторено, като компанията започна вътрешно разследване, за да разбере причините.