Бензинът поскъпва: Как колата ни да харчи по-малко

Всеки шофьор иска да пести гориво, докато пътува, особено сега, когато цените на бензина са покачват непрекъснато. Затова ви предлагаме да се запознаете с някои съвети на експерти, които помагат на шофьорите значително да намалят разхода на гориво в автомобила си.

Ако колата ви не е със саморегулиращи се клапани, задължително регулирайте топлинните хлабини на клапаните, които оказват значително влияние върху разхода на гориво.

Износването на дисковете на съединителя води до приплъзване по време на шофиране. Това най-осезателно при изкачване. Колкото повече приплъзване, толкова по-голям е разходът на гориво.

Неправилната настройка на запалването на горивната смес води до по-висок разход на гориво. Ако този процес не работи правилно, ще се появи т.нар. детонация и двигателят ще харчи и ще се износва повече.

Лошите спирачки също влияят на разхода на гориво. „Залепващи“ накладки затрудняват ускорението на автомобила и двигателят трябва да изразходва повече гориво, за да достигне определена скорост.

Основната характеристика на маслото е вискозитетът. Маслата с висок вискозитет не са подходящи за ниски температури. При такива условия двигателят се затруднява и изразходва повече гориво.

Напомпването на гумата с 0,2 атмосфери над предписанието не се отразява на сцеплението и намалява разхода на гориво, но пък от друга страна увеличава износването на окачването. По-ниското налягане пък води до повишен разход на гориво. Ето защо тук трябва да поддържате баланс и да следите нормалното налягане в гумите.

И накрая, ако активно натискате педала на газта, тогава не може да става дума за никакви спестявания. Затова се опитайте да шофирате в умерен оборотен диапазон. В повечето случаи оборотомерът трябва да показва около 2000 об/мин.