Българин е 3-ти в международното състезание за млад шофьор!

Отборът на СБА беше представен от финалистите от „Най-добър млад шофьор на България“ 2023 – Александър Анастасов и Любомир Ангарев с треньори Людмила Спасова и Марио Нецов.

Домакин на тазгодишния финал на международния формат на „Най-добър млад шофьор“, беше Автомобилният и мото туринг клуб на Австрия (OAMTC) в сътрудничество с ФИА Регион 1. Състезанието се проведе на 7 октомври на специалния полигон на OAMTC край гр. Тийсдорф, южно от Виена.

Домакините бяха подготвили изключително трудни упражнения, като:

  • овладяване на автомобил на мокра настилка, при загуба на управление (изтласкване на задната част на автомобила), без включени системи за стабилност, с покрит километраж и оборотомер и изискване за скорост между 45 и 60 км./ч.;
  • овладяване на автомобил на мокра настилка при използване на спирачки, без системи за сигурност и стабилност. Отново без знание за скорост и обороти и изискване за скорост между 45 и 60 км./ч.;
  • преминаване на трасе за време на суха, мокра и специална хлъзгава настилка с електрически автомобил с мощност 500 к.с. от „летящ старт“;
  • преминаване на пресечен терен с МПС 4х4 за време и с препятствия;
  • преминаване на полигон за време с автомобил, чийто задни колела са на неуправляеми платформи и се разчита единствено на предните такива;
  • преминаване на трасе за време и паркиране на различни по вид паркоместа на бус 8+1 места.

Александър и Любомир показаха, че не отстъпват по нищо на своите връстници от останалите държави, част от които, тренират на същия вид специализирани полигони. Любо и Алекс преминаха всички упражнения без ударен конус, напускане на трасето и впечатлиха съдиите на отделните етапи с майсторското си управление.

Отборът ни беше в една група с Британския, чийто състезателите се оказа, че тренират с болиди на писта, като част от университетското си образование. Въпреки това, момчетата от острова бяха силно впечатлени от уменията на Алекс и Любо. Бяха получени и похвали от другите отбори, които останаха силно изненадани, че момчетата ни не са тренирали на подобен полигон в България.

След преминаване на всички етапи, състезателите получиха шанса да участват в Картинг надпревара помежду си, която не беше част от състезанието.

Голямата изненада дойде вечерта, когато бяха обявявани победителите и Александър зае престижното трето място. Второ място беше заето от състезател от Босна и Херцеговина, а първи, отново стана състезател от Австрия, който си тръгна с два билета за етап от Формула 1.

В състезанието взеха участие рекорден до момента, брой държави – Австрия, България, Босна и Херцеговина, Великобритания, Словения, Полша, Испания, Белгия, Кения, Ботсвана и Унгария.