В Лондон ще се плаща за пътуване с личен автомобил

За всяко пътуване в Лондон с личен автомобил може да се взима такса, съобщава The Guardian, като посочва, че предложението е на кмета на града Садик Хан и може да бъде реализирано до 2024 г.

Според градоначалника, тази мярка ще помогне в борбата с изменението на климата и ще намали пътуванията. А това ще помогне на града да изпълни поставената от властите цел, като се превърне във въглероено неутрален до 2030 г.

За целта ще бъде разработена система за плащане, която ще вземе предвид изминатото разстояние, времето за пътуване и местоположението на автомобила. Кметът смятат, че въвеждането на таксата ще реши и проблема със социалната справедливост, тъй като най-бедните лондончани не притежават автомобили, но пък страдат от тях.

Садик Хас е възложил на общинската компания Transport for London (TfL) да разработи цялостна тол-система. Предвид сложността на задачата, тя може да бъде изпълнена не по-рано от 2024 г., но има начини шофьорите може да бъдат принудени да плащат и преди това, като бъдат въведени по-прости временни алтернативи.

Сред тях, например, е въвеждането на дневна такса за „чист въздух“ за всички пътувания с автомобили с бензинови и дизелови двигатели, както и разширяването на зоната с ниски емисии (Ulez), в която пътуването със стари автомобили струва 12,50 паунда.

Друг възможен вариант е въвеждането на градска входна такса, от която ще бъдат освободени електрическите автомобили и другите „зелени“ превозни средства.

Previous post Откриха Ford Mustang Shelby за стотици хиляди в изоставена къща
Next post С автономните камиони: Тираджиите остават без работа