Гаф с вратите: Volkswagen връща в сервизи всички ID.4

Volkswagen обяви мащабна акция за пълно изтегляне на електрическите ID.4, сглобени в Германия, за северноамериканския пазар. Причината е дефект във вратите, който може да доведе до отварянето им по време на движение.

Става въпрос за проникването на вода в платката на дръжката на вратата, което може да предизвика неизправност и така до неконтролирано отваряне, без човешка намеса. За късмет това се случва само при сравнително ниски скорости до 15 км/ч, но дори и в такъв случай се стресират не само шофьора и пътниците, но и намиращите се наблизо пешеходци. А и се създава риск за злополука. В момента са известни около 50 такива случая със спонтанно отваряне на врати.

Поради същата причина преди малко повече от месец производителят предприе сервизна акция за VW ID.4 от моделната 2023 г., като тогава се обяви, че са засегнати 16 207 автомобила в САЩ и 1455 в Канада. Всички те се сглобяват в завода на Volkswagen в Чатануга, Тенеси. Компанията обвинява за дефекта части, произведени във фабриката на своя доставчик U-Shin в Мексико.

Сега става ясно, че подобен проблем възниква с дръжки от Witte Automotive Czechia, доставчик на завода в Цвикау (Германия). Така германците трябва да изтеглят повече от 35 хиляди електрически коли. Общо производителят ще трябва да тества над 50 000 Volkswagen ID.4, произведени от 15 декември 2020 г.

На всички собственици на Volkswagen ID.4 в САЩ и Канада ще бъде предложено да отидат до представителство, където специалисти да проверят дръжките и да ги сменят, ако е необходимо.