Забраняват продажбата на нови бензинови и дизелови автомобили в ЕС от 2035 г.

Продажбата на бензинови и дизелови нови автомобили в ЕС ще бъде забранена от 2035 г., гласуваха евродепутатите в Европейския парламент. Законът цели да се намалят въглеродните емисии като част от борбата с изменение на климата и да се насърчи преминаването към електрически автомобили.

Затова производителите след 2035 г. ще трябва да постигнат 100% намаление на емисиите на CO2 от продадените нови автомобили, което би направило невъзможно продажбата на нови превозни средства, задвижвани с изкопаеми горива, в блока от 27 държави.

Законът също така ще определи 55 на сто намаление на емисиите на CO2 за нови автомобили, продадени от 2030 г. спрямо нивата от 2021 г., много по-високо от съществуващата цел от 37,5%. Окончателното одобрение на новите правила се очаква през март.

Заради съпротива от страна на автомобилния сектор вероятно ще бъдат приети и изключения – например за компаниите, които произвеждат под 10 000 автомобила годишно, за които правилата за намаление от 100 процента на вредните емисии вероятно няма да важат, а ще бъдат договорени по-постижими цели.