Камери на пътя ще разпознават пияните шофьори по изражението

По-добре е шофиращите под въздействието на алкохол да се идентифицират веднага, след като седнат зад волана на автомобила, а не след като станат заплаха за безопасността на другите. Воден от тази теза екип от учени създадоха нова система за определяне на степента на опиянение на водачите на автомобили.

За целта учени от австралийския университет „Едит Коуън“ бучиха изкуствен интелект да разпознава нивото на алкохолно опиянение на шофьори по видеоизображение на лицето му. Експертите проведоха изследването си с участието на доброволци, като трябваше да създадат имитация на шофиране по пътищата в учебни автомобили. Участниците в теста са били в различна степен на алкохолно опиянение, а видеокамерата записвала всичко.

След това изкуственият интелект анализира всички изображения на водачите, като внимателно изследва изражението на лицето, позицията на главата и посоката на погледа. В резултат на това, използвайки конвенционална RGB камера, експертите създават технология, способна да идентифицира състоянието на водача с до 75% точност – дали той е трезвен или дали е в състояние на леко или тежко опиянение.

Отбелязва се, че новата система може да се използва на различни устройства, включително камери за трафик, за да се предотврати шофирането на шофьор в нетрезво състояние. Все още обаче не е ясно кога новата технология ще може да се използва по пътищата.