Кога ще ни взимат колата, ако ни хванат с дрога или алкохол?

Съдилищата в България вече ще могат да конфискуват в полза на държавата автомобилите на шофьори, употребили алкохол или наркотични вещества. Това, което преди година се приемаше като популистка идея на прокуратурата, вече е факт с измененията в Наказателния кодекс, публикувани в брой 67 на „Държавен вестник“. Кога как ще се действа… Пред Факти.бг говори адвокат Елица Буенова.

– Адвокат Буенова, отнемането на автомобили от полицията е европейска практика, но как ние ще я прилагаме! Според вас каква е целта на тази нова мярка, която вече е в действие?

– Целта на мярката е преди всичко превенция. С отнемането на автомобилите се цели хората да се стреснат и да спрат да нарушават правилата за движение. Целта не е да се „откраднат“ колите на българина, ако мога така да се изразя, защото след отнемането им те ще бъдат продавани и парите ще постъпват в държавния бюджет. Целта е хората да осъзнаят, че ако ги заловят, няма да останат безнаказани, както беше досега с условните присъди. Че ако не лежат в затвора, то със сигурност ще останат без автомобила си. Само с изключително крайни мерки може да бъде превъзпитан българинът да спазва правилата за движение. Всички знаем колко са жестоки в другите страни правилата и как там всички спазват закона. Дори и нашите джигити, когато отидат на запад, стават най-съвестните водачи. Това говори само за едно – българинът знае как да спазва правилата и може да ги спазва, но държавата трябва да намери механизъм да го задължи да ги спазва. Това е един прекрасен механизъм за това.

– Кога ще се отнемат колите?

– МПС ще се отнемат винаги, когато:

1. Ако водачът е управлявал МПС с над 1,2 промила алкохол в кръвта
2. Ако водачът е управлявал МПС с над 0,5 промила, ако вече е съден за употребата на алкохол с над 1,2 промила
3. Ако водачът е управлявал МПС след употребата на наркотични вещества или техните аналози
4. МПС може да бъде отнето по преценка на съда, ако има ПТП с пострадали или загинали:

– Ако водачът е бил пиян или дрогиран

– Ако е отказал проба – отказал е да бъде тестван с дрегер или полеви тест и с кръвен тест

– Ако са причинени смърт или телесни повреди на повече от едно лица

– Ако водачът е избягал от ПТП

– Ако водачът е бил неправоспособен

– Ако се е движил с над 50 км./ч. в населено място

– Ако е преминал на червен сигнал на светофарната уредба

– ПТП е причинено на пешеходна пътека

– Какви проблеми виждате в начина, по който е регламентирано отнемането в новите разпоредби на Наказателния кодекс?

– Проблемите са няколко. Първият от тях е, че няма къде да се съхраняват тези автомобили, така че да се гарантира на техните собственици, а и на държавата след това, ако се пристъпи към продажбата им, че те ще са в състоянието, в което са били отнети. Всички знаем за откраднати части по автомобилите, че и за цели автомобили дори. Как ще се гарантира състоянието на един автомобил, който ще бъде оставен без движение месеци, а може би и години? Кой ще обезщети собствениците, когато автомобилът е иззет до приключване на делата?

Трябва незабавно да бъдат акредитирани още лаборатории за извършването на кръвните тестове, за да могат резултатите да излизат до седмица, а не да се чака по 8 месеца до 1 година за тях. Трябва да се осигури и достатъчен брой вещи лица, които ще изготвят оценителските експертизи, за да се установи стойността на автомобила, когато той не е собственост на водача и да се осъди извършителят да заплати тази стойност? Ако се работи по досегашния начин, кръвната проба ще излезе след 1 година, оценителската експертиза минимум след 6 месеца.

Ако се разрешат тези два проблема, делата ще могат да бъдат приключвани за няколко месеца и вредите, които ще търпят хората, няма да са толкова големи.

– Да си представим случаите, при които имаме фалшив положителен полеви тест за наркотици?

– В момента тези хора се третират като престъпници, докато им излезе кръвната проба. На практика те са невинни, но автомобилът им ще бъде иззет, свидетелството им за правоуправление ще бъде отнето, задържат ги за 24 часа. И след една година дори няма кой да им каже „Извинявай“. Вече има десетки такива дела срещу МВР. Когато хората ги спечелят, кой плаща тези дела – всички ние чрез нашите данъци.

Още един съществен проблем е липсата на справедливост и адекватност при това наказание.

Ако водачът просто е заловен да шофира пиян, но без да е направил ПТП, съдът е длъжен винаги да му отнеме автомобила. Ако водач, който е употребил алкохол, причини по непредпазливост ПТП, при което има загинали хора, съдът МОЖЕ да му отнеме автомобила, но МОЖЕ и да не му го отнеме, защото по закон не е задължително. Такова отнемане изобщо не е предвидено, ако някой пиян и дрогиран убие умишлено човек, използвайки за това автомобил, а не нож. Не е предвидено отнемане и ако водачът откаже да бъде тестван. Парадоксът тук е, че колкото е по-леко престъплението, толкова наказанието е по-тежко.

– Как точно ще се обезпечи това вземане на колата?

– Обезпечаване на отнемането ще става чрез изземване на МПС. Веднага, след като водачът бъде заловен, МПС се изземва като веществено доказателство до приключването на делото. Ако водачът бъде осъден, колата се отнема, ако е негова собственост. Респективно се връща на собственика ѝ, ако не е на осъдения, а той бива задължен да заплати нейната равностойност. Ако бъде оправдан, автомобилът ще бъде върнат на собственика му, който ще има право да търси обезщетение за претърпени вреди.